MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Kunst van Den Hoorn

27 maart 2013. Kunst van Den Hoorn is een korte serie van artikelen die met enige regelmaat verschijnen in de twee-wekelijkse Nieuwskrant Sport & Cultuur Den Hoorn en Schipluiden. De artikelen worden geschreven en verzorgd door Jacques Moerman van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. De verhalen worden bovendien op deze website gepubliceerd.

De eerste aflevering bevat tevens de volgende aankondiging: 
"De schilders van de Haagse School maakten aan het eind van de negentiende eeuw graag een uitstapje naar de aangrenzende dorpen om daar landschappelijke situaties vast te leggen. Gewoonlijk gingen ze te voet en namen ze het teken- of schildersgerei onder de arm mee. Delft heeft voor de Tweede Wereldoorlog ook een aantal kunstenaars gehad die regelmatig de omringende dorpen bezochten, waar ze onderwerpen vonden om te tekenen of te schilderen. In de komende maanden zullen we in dit blad een aantal Hoornse voorbeelden bespreken."

Lookwatering J.J. van der Stap
De Lookwatering van Jan J. van der Stap (1874-1940).

De kunstenaars

  1. Antoon Derkzen van Angeren.

  2. Arnold Wittkamp.

  3. Balthasar Joosz.

  4. Cornelis Pronk.

  5. Ontzet van Leiden, wandtapijt in de Lakenhal van Leiden.

  6. Rina Groot.

  7. Kees tetteroo.

De artikelen van de rubriek 'Kunst van Den Hoorn' zijn ook te vinden op de website van de vereniging: www.historischeverenigingoudschipluiden.nl; klik op: Publicaties -> Kunst van Den Hoorn. 

22 maart 2024